Környezetszennyezés nélkül élni igazán nehéz, hiszen egy fenntartható élet teoretikusan sokkal jobban működik, mint a valóságban. Gyakran megfordul a fejünkben, hogy a zero waste élet szinte teljesíthetetlen, de ilyenkor arra is gondolnunk kell, hogy a Földet apró lépésekben is meg lehet menteni, nem kell drasztikus és nem kivitelezhető lépésekkel kezdeni.
 
Mi a helyzet a divattal és a kedvenc darabjaink gyártásával? Nem muszáj rögtön a falnak menni, kezdjük az alap dolgokkal, és nézzük meg, melyek azok az anyagok, amelyeket jobb, ha kihagysz, ha fenntartható gardróbot szeretnél.

Poliészter


A poliészter, vagyis a műanyag bármilyen változata jobb, ha tiltólistás marad, ugyanis nemcsak a környezetre, hanem egészségünkre is káros hatással van. Készítésükhöz fosszilis tüzelőanyagokat használnak fel, amely a nem megújuló energiaforrások közé tartozik. Mosáskor az apró szemcsék a vizekbe jutnak, onnan az állatokba, és innen egyenes út vezet a szervezetünkbe.
 

 
Ha nem tudunk lemondani a poliészterből készült darabokról, akkor érdemes újrahasznosított műanyagból készült termékeket venni. A svéd Fjällräven és a kanadai Matt & Natt márkák kizárólag ilyen anyagokat használnak.
Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy mennyire nehéz teljesen kizárni ezeket a ruhadarabokat, főleg az outdoor termékeknél, viszont, ami fontos lenne, az az, hogy tudatosan, és ne fejvesztve vásároljuk őket.
 
Fjallraven
Fjällräven Kånken Laptop 13"...
Sajnos elúszott
Fjallraven
Hátizsák FJÄLLRÄVEN - Kanken...
Sajnos elúszott
Fjallraven
Fjällräven Kånken Orchid Lila...
Sajnos elúszott
Fjallraven
Fjällräven Kånken Art Laptop...
Sajnos elúszott
Fjallraven
Fjällräven Re-Kånken...
Sajnos elúszott
Fjallraven
Fjällräven Kånken Birch Green...
Sajnos elúszott
Fjallraven
Fjällräven Kånken Frost Green...
Sajnos elúszott
Fjallraven
Fjällräven Re-Kånken UN Blue...
Sajnos elúszott

Klasszikus pamut


A klasszikus pamut készítéséhez rengeteg vizet használnak fel, de nem ez a legnagyobb gond. A kártevők ellen hatalmas mennyiségű rovarirtó szükséges, ami aztán a vizekbe visszakerülve szennyezi tovább a környezetet.
Az organikus pamut termeléséhez ugyan sok víz kell, de mivel a károkozók nem telepednek meg rajta annyira, hiszen mindig új helyre vannak ültetve, és a károkozóknak nincs gazdatestük, így nem kell használni rovarirtót. Ami csak hab a tortán, hogy az organikus pamut sokkal puhább, mint a klasszikus társa, így viselése is kellemesebb.
 

A pamut színezésének folyamata szintén hagy némi kivetnivalót maga után, hiszen ott is kémiai anyagok tömkelegét hívják segítségül.

Az ökologikus pamut termelésének és feldolgozásának sokkal kisebb az ökológiai lábnyoma, de sajnos itt sem mindegy, milyen fajtát választunk. Vásárláskor meg kell néznünk, hogy az általunk választott darab megfelel-e a GOTS (Global Organic Textile Standard) szabályzatainak. Ha megfelel, akkor tudjuk, hogy egy megbízható márkával van dolgunk.

Színes műszőrme

 

 
Már korábban írtunk arról, hogy nem is olyan biztos, hogy a műszőrme jobb választás, mint a valódi, de akkor nem igazán tértünk ki a színes változatokra, amelyek sokkal rosszabbak, mint az egyszínű darabok, hiszen nem elég, hogy a műszőrme tulajdonképp műanyagból van, a színezéshez kémiai anyagokat használnak.

Természetesen nem mindenki tud megbirkózni a valódi szőrme gondolatával, de, ha mindenféleképpen egy ilyen darabra vágyunk, akkor bizony az a helyes út, hiszen egy jó minőségű bunda évtizedeken át szolgálja gazdáját. Ha nem akarunk érte kiadni egy vagyont, akkor elég benyúlni nagyi vagy anyu szekrényébe vagy elnézni egy vintage boltba, és meg is van a legújabb trendi darabunk.

Viszkóz


A viszkózt világszerte a selyem olcsó alternatívájaként használják, amivel nem is lenne gond, hiszen készítésének egyik alapja a fa, tehát természetes anyagról van szó, viszont a feldolgozásnál rengeteg kémiai anyagot kell használni, így nagyon környezetszennyező.

Attól, hogy felsoroltunk Nektek ennyi negatív tulajdonságú anyagot, még nem kell kétségbe esni, hiszen most következnek azok, amelyeket érdemes beszerezni egy tisztább Föld reményében.

Len és kender

 

 
A len és kender termelése és a feldolgozása nem terheli le a természetet annyira, mint a fenntebb említett anyagok, ugyanis nincs szükség sok vízre, sem rovarirtóra, így mindenféleképpen jó alternatíva, főleg a melegebb hónapokban, amikor valami könnyed, levegős ruhát szeretnénk.
Ha nem engedhetjük meg, hogy egy nagyobb összeget fizessünk helyi márkák darabjaiért, akkor érdemes figyelni a H&M és Mango kínálatát, hiszen náluk elérhető áron találhatunk ilyen környezetbarát kincseket.

Gyapjú

 

 
A gyapjú azon természetes anyagok közé tartozik, amelyet érdemes helyi termelőktől beszerezni, hiszen így biztosíthatjuk a minőséget. Való igaz, a gyapjúból készült ruhadarabokat borsosabb áron kínálják, mint a poliészterből készülteket, de a minőség és hosszantartóság garantált.

Tencel

 

 
Hallottál már a Tencel márkáról? A márka a lyocel nevű anyaggal dolgozik, amely megújuló, biológiailag lebomló, öko, környezetbarát, antibakteriális és természetes. A farostban megtalálható cellulózból és természetes oldószerből állítják elő. A gyártási folyamatok során teljesen kimaradnak a kémiai anyagok.

Toms
Belebújós cipők Toms ALPARGATA
Sajnos elúszott
Toms
Espadrilles TOMS - Monica...
Sajnos elúszott
Veja
Rövid szárú edzőcipők Veja...
Sajnos elúszott
Mango
Mango - Kézitáska Tiger
Sajnos elúszott
Toms
Félcipő TOMS - Classic...
Sajnos elúszott
Veja
Rövid szárú edzőcipők Veja...
Sajnos elúszott
-57%
Mango
Mango - Kézitáska Chil
Sajnos elúszott
Mango
Mango - Kézitáska Pretty
Sajnos elúszott


Forrás:
https://www.whowhatwear.co.uk/most-sustainable-fabrics/slide6
http://biomama-blog.blogspot.com/2012/09/az-ezerarcu-tencel.html